slide 1 slide 2 slide 2 slide 2 slide 2

Kontakt email:majes@siol.net

O nas

Kmetija Plavica leži v slikoviti dolini Črmošnjice, v bližini Dolenjskih Toplic. Čeprav ležimo na nadmorski višini 260 m, je klima zaradi bližine Roških gozdov ostra in podobna tisti na višji nadmorski višini. Mogoče se prav zaradi tega rastline pri nas dobro počutijo. Okoli kmetije se na površini enega hektara razprostira vrt zdravilnih rastlin, ki je umeščen v naravno okolje. V parku rastejo zdravilna drevesa in grmi, na obronku, travnikih in urejenih grobljah, pa  domujejo zdravilni polgrmi in divje rastoča zelišča. Zanimivo je spremljati rast zelišč. Zdi se, da se dogovorijo, da bodo cvetele eno za drugo. Prične se spomladi z zvončki in trobenticami, nadaljuje poleti z lakotami, travniškimi osladi, tavžent rožo,  jesenskimi rozgami, smetliko, resami in drugimi. V urejenem nasadu rastejo gojene zdravilne rastline. Trudimo se, da bi nam sčasoma uspelo vzgojiti in predstaviti vse zdravilne rastline, ki uspevajo v Sloveniji. Trenutno pa si pri nas, ne glede na letni čas, lahko ogledate in dobite informacije o približno 400 zdravilnih rastlinah.

V bližini domačije gojimo zdravilne rastline, ki na našem področju dobro uspevajo. Imamo dolgoletne izkušnje na področju gojenja rastlin in spoznali smo, da so zdravilne rastline zelo skromne in ne rabijo obilnega gnojenja.

 

Smo majhni po obdelovalnih površinah, a veliki po srcu. Ukvarjamo se z več dejavnostmi – tega smo se naučili v tujini - saj več dejavnosti omogoča trajnostni razvoj. Naše glavne dejavnosti so izobraževanje, vrt zdravilnih rastlin, pridelava in predelava ter svetovanje ljudem pri uporabi zdravilnih rastlin za lajšanje in premagovanje bolezenskih težav. Spoštujemo znanost in raziskave na področju rabe in predelave zdravilnih rastlin in prav zaradi tega tudi sodelujemo s številnimi znanstvenimi institucijami.

 

Gospodar in poznavalec zdravilnih rastlin Jože skrbi, da je kmetija urejena, da se na njej rastline dobro počutijo in, da obiskovalci dobijo koristne nasvete in pripravke narejene po tradicionalni metodi. Mama Zvonka, ki je gospodinja na kmetiji,  pa poskrbi za zadovoljstvo naših obiskovalcev. Trudimo se, da tudi tisti, ki pride k nam rahlo zaskrbljen, odide srečnejši, kot je prišel. Zavedamo se, da ga ni čez prijazno besedo, dober nasvet in pomoč za pomoči potrebnega. Mogoče nas prav zaradi tega vsako leto obišče več ljudi.

Od nas vodi kratka pot na vinorodno gorico Veliki Rigelj.

Pri nas je vedno živahno, za kar poskrbijo naši otroci, vnuki in prijatelji.